top of page
  • Yazarın fotoğrafıHudot

NEDEN AROMATERAPİ ?

Stres Atmanın Mükemmel Yolu: Aromaterapi

 Yetiştirilmesi gereken işler, hazırlanılması gereken sınavlar, bir türlü akmayan trafik, bir yandan da yaşanılan şehrin kalabalığı ve gürültüsü… Stres olmak için ne kadar çok nedenimiz var. Az miktarda stres, bağışıklık sistemi açısından faydalı görülmekle beraber fazlası hem ruh hem de vücut sağlığı için sadece zarar.

 Dolayısıyla sağlıklı bir vücut ve zihin için stres faktörünün olabildiğinde azaltılması gerekiyor. Aktif bir yaşam sürdürmek, müzik dinlemek, sağlıklı beslenmek, meditasyon ve yoga yapmak gibi stresten kurtulmanın birçok yolu var. Ancak bu yollardan hiçbiri aromaterapi kadar doğal, rahatlatıcı ve keyifli değil.



 


 

Aromaterapi Nedir?

 Aromaterapi, fiziksel ve ruhsal iyileşmeye destek olması amacıyla uçucu yağların kullanılması ile gerçekleştiriliyor. Geçmişi 6000 yıl öncesine dayanan aromaterapinin temelini oluşturan uçucu yağlar bitkilerin kabuk, meyve, çiçek, yaprak, tohum ve çekirdeklerinden özel yöntemler kullanılarak elde ediliyor.

 Ruha iyi gelen hoş kokularından dolayı büyüleyici bir etkiye sahip olan uçucu yağların yanı sıra sabit yağlar ve taşıyıcı yağlar da aromaterapide sıklıkla kullanılıyor. Aromaterapide kullanılan taşıyıcı ve uçucu yağların tümü aromatik yağlarolarak adlandırılıyor.  

 Eski tarihlerde Çin ve Mısır gibi büyük uygarlıklar tarafından zindelik, dinginlik ve rahatlama sağlama amacıyla kullanılan aromatik yağlar, zamanla unutulmaya yüz tutuyor. İçinde bulunduğumuz çağda yaşanan doğaya ve doğal olana yönelme isteği ise aromatik yağların değerinin yeniden hatırlanmasını sağlıyor.

 Günümüzde farklı amaçlar doğrultusunda sıklıkla uygulanan aromaterapi, doğanın mucizelerinden faydalanma imkanını bizlere sunuyor. Aromaterapide kullanılan doğal aromatik yağlar etkileyici kokuları ve antioksidan, vitamin ve minerallerden oluşan içerikleri ile hem vücuda hem de zihne iyi gelebiliyor.  

 Stres söz konusu olduğunda akla ilk gelen ruhsal sorunlar olsa da sürekli maruz kalınan yoğun stresin birçok fiziksel rahatsızlığa da yol açtığı herkesçe malum. Bu nedenle stres atmak için aromaterapinin sunduğu bütünsel yaklaşımdan faydalanmak en etkili yöntem. Herhangi bir fiziksel sorun yaşamasanız bile rahatlatıcı aromatik yağlar ile gerçekleştirebileceğiniz aromaterapi yöntemleri ile hem ruhunuzu dinlendirebilir hem de stresin vücudunuzda meydana getirmesi olası etkilerin önüne geçebilirsiniz.

 Tüm bunların yanı sıra doğal ve zengin içeriklere sahip olan aromaterapik yağlar sayesinde cildinizi nemlendirip besleyerek de kusursuz bir bakım gerçekleştirebilirsiniz.

 


 

Aromaterapi Masaj Nedir?

 Aromaterapiyi farklı şekillerde uygulamak mümkün. Aromatik yağı buhurdanlık vasıtasıyla kullanarak bulunduğunuz mekanın havasına rahatlatıcı bir etki kazandırabilir ya da su doldurduğunuz küvete aromatik yağlardan damlatarak günün yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz. Ancak stresten kurtulmanın en etkili yolu olarak aromaterapi masajı tartışmasız öne çıkıyor.

 Aromatik yağlar kullanılarak yapılan masaj, aromaterapi masajı olarak adlandırılıyor. Zengin içerikli aromatik yağlar, masaj sırasında hem cilde nüfuz ederek vücudu gevşetmeye yardımcı oluyor hem de hoş kokuları ile zihni rahatlatıyor.

 Aromaterapi masajı sırasında gerçekleştirilen hareketler cilt yüzeyini ısıtarak kullanılan aromatik yağların emilimini de artırıyor. Böylelikle aromatik yağlar olası olumsuzlukların önüne geçmede yardımcı rol oynayabiliyor. 

 Aromaterapi masajı fiziksel ve zihinsel rahatlamanın sağlanması konusunda oldukça yardımcı bir yöntem. Ancak aromaterapi masajından istenilen etkinin sağlanması için kullanılacak aromatik yağın doğru seçilmesi gerekiyor. Her biri farklı özelliklere sahip olan ve bu sayede farklı sorunlara iyi gelen aromatik yağları şikayetçi olduğunuz rahatsızlığa göre tercih etmeniz büyük önem taşıyor.

 Stresten kurtulmak için gerçekleştirilen aromaterapi masajında sakinleştirici ve arındırıcı özelliklere sahip olan aromaterapi yağlarını kullanmak hem bedenen hem de zihnen aradığınız rahatlamaya ve huzura kavuşmanızı mümkün kılıyor.

 Aromaterapi yağı söz konusu olduğunda doğallık da önemli bir faktör olarak dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alıyor. Günümüzde oldukça rağbet görmeye başlayan aromaterapi yönteminde doğru aromatik yağların tercih edilip kullanılması kadar seçilen yağın herhangi bir katkı maddesi içermeyen, %100 doğal ve saf bir formüle sahip olması da aromaterapi masajının başarıya ulaşmasını sağlıyor.

 


 

Aromatik Yağlar ve Özellikleri Nelerdir? 

 Uçucu yağlar ve aromaterapi ayrılmaz bir ikili olarak yer alıyor. Ancak daha önce değindiğimiz gibi aromaterapi uçucu yağlar dışında taşıyıcı yağların da kullanılmasıyla gerçekleştiriliyor. Aromaterapi masajında uçucu yağların ve taşıyıcı yağların bir arada doğru şekilde kullanılması özellikle cilt üzerinde herhangi bir tahriş yaşanmaması adına büyük önem taşıyor.

 Uçucu yağlar ve taşıyıcı yağlar da aromaterapik bitkiler ve bitkilerin yaprak, kök, tohum, çiçek gibi farklı kısımlarından elde ediliyor. Aralarındaki fark ise yağ elde edilirken kullanılan yöntem ile ortaya çıkıyor.

 Uçucu yağlar için su buharı distilasyonu yani damıtma yöntemi kullanılıyor. Haliyle de oldukça yüksek bir konsantrasyona sahip oluyorlar. Bu nedenle ciltte kaşıntı, tahriş ya da kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara yol açmaması için uçucu yağların taşıyıcı yağlar ile seyreltilmesi tavsiye ediliyor.

 Taşıyıcı yağlar adından da anlaşılacağı üzere uçucu yağları cilde taşıyor. Taşıyıcı yağlar sadece uçucu yağların alerjik reaksiyon oluşturmasını önlemek üzere değil, uçucu yağların cilt tarafından emilimini artırmak için de kullanılıyor. Aromaterapi masajında bu iki yağ çeşidinin bir arada kullanılması istenilen sonuca ulaşmak için büyük önem taşıyor.

 


 

Uçucu Yağ Çeşitleri Nelerdir?

 Uçucu yağların ulaşılmak istenilen etkiye yönelik seçilmesi gerektiğine değinmiştik. Stresten kurtulmak için de bu doğrultuda bir seçim yapmanız gerekiyor. Üzerinizde biriken stresi ve yorgunluğu atarak gevşemek ve yenilenmek için kullanabileceğiniz uçucu yağları şu şekilde sıralayabiliriz:

 

  • Papatya Yağı: Sakinleştirici etkisiyle bilinen papatya yağı stresi önlemek için oldukça faydalı. Uykusuzluk gibi sorunlara çözüm olarak da dinlenmenize ve dolayısıyla stresten arınmanıza yardımcı oluyor.

 

  • Kekik Yağı: Yorgunluk atmak için birebir olan kekik yağı gevşemenizi ve rahatlamanızı sağlayarak stresten kurtulmanıza olanak tanıyor.

 

  • Limon Yağı: Zihni rahatlatmaya yardımcı olan limon yağı sağladığı bu özellik ile stresle baş etmenize de destek oluyor.

 

  • Itır Yağı: Aromaterapide sardunya yağı stres atmak için sıklıkla kullanılıyor. Aromaterapi masajı ile uygulandığında stresle en etkili mücadele yöntemlerinden biri haline gelebiliyor.

 

  • Bergamot Yağı: bergamot yağı fiziksel ve ruhsal bir rahatlama sağlayarak stresi azaltmaya yardımcı oluyor. Aromaterapi masajı sırasında okaliptüs yağı ile desteklendiğinde bergamot yağının stresi azaltma etkisi artabiliyor.

 

 Rahatlayıp gevşeyerek stresten kurtulmanıza yardımcı olan aromatik yağların cildi beslemek ve cilt sorunlarını önlemek gibi farklı etkileri de bulunabiliyor. Stres atmanın yanı sıra birçok farklı sorunlara yönelik etkili çözümler sunan aromatik yağların doğal, katkısız ve saf olması büyük önem taşıyor.

İçeriği tamamen bitkisel ve %100 doğal olan aromaterapi yağları HUDOT’da sizleri bekliyor!


1 görüntüleme0 yorum

コメント


bottom of page